Známe to všichni – akné, černé tečky, červené pupínky a zanícená místa na tvářích. Při pohledu do zrcadla nepotěší nikoho. Nejvíce se s tímto problémem potýkají náctiletí, ale ani v pozdějším věku není vyloučeno, že akné úplně vymizí. Existuje mnoho faktorů, které ke zhoršování akné přispívají, a které nelze příliš ovlivnit. Je to například zvýšená tendence pokožky tvořit maz, hormonální změny, vlivy počasí, stres, užívání některých léků, ale i faktory, které ovlivnit lze. Sami můžete aktivně napomoci ke zlepšení pleti tím, že budete dodržovat zdravý životní styl.
Potraviny, které akné zhoršují ?
V minulosti se v souvislosti s akné často uváděla čokoláda jako jedna z hlavních příčin, které zvyšuje tvorbu akné. Tato teorie byla již sice vyvrácena, ale každopádně lze říci, že pokud byste čokoládu a čokoládové výrobky konzumovali v nadměrném množství, na kvalitě vaší pleti se to jistě neprojeví pozitivně. Strašákem posledních let v souvislosti s akné je potravina, od které byste to nečekali a která je všeobecně považována za velmi zdravou – mléko. Bylo dokázáno, že zvýšená konzumace mléka neblaze ovlivňuje kvalitu pleti. Pozoruhodné na tom je, že nejhorší výsledky byly zaznamenány u mléka odstředěného, naopak u mléka plnotučného není negativní vliv na pleť tak vysoký. Vědci se shodují na tom, že množství mléka, zejména u mladých lidí, by tedy nemělo přesáhnout 0,5 litru denně. Dalšími potravinami, kterým byste se měli vyhnout, jsou uzeniny a červené maso. Tyto potraviny dnes často obsahují vysoké množství umělých látek, dochucovadel a solí, které se neblaze projeví na kvalitě vaší pleti (a nejen té). Stejně tak je tomu s potravinami, které obsahují vysoké množství nasycených kyselin. Smaženému a mastnému všeobecně byste se tedy měli raději vyhýbat. Dalšími strašáky pleti jsou potraviny, které mají vysoký tzv. glykemický index. Mezi takové patří všechny sladkosti, ale také obiloviny a těstoviny. Specifickým způsobem ovlivňují kvalitu pleti i pikantní a kořeněná jídla. Během konzumace kořeněného jídla se více potíme a neustálým otíráním obličeje zanášíme do pórů pokožky zvýšené množství bakterií.
Potraviny, které přispívají ke zlepšení pleti?
Pro zdravou pleť bez akné je důležitý dostatečný příjem vitamínů a minerálů, tzn. zvýšit příjem ovoce a zeleniny. Zvláště vhodné jsou potraviny s vysokým obsahem vitamínu C – kiwi, černý rybíz, růžičková kapusta, brokolice, papája, zelí aj. Inspiraci pro zlepšení akné byste mohli také najít ve středomořské kuchyni. Ke zlepšení akné totiž přispívá například také losos, mandle, špenát a cizrna.